
Όνομα
Ειδικότητα
Ειδικότητα
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο για την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Αποτελείται από ανόργανα και οργανικά συστατικά, όπως πολυσακχαρίτες και ασβέστιο και μικροοργανισμούς ( Gram+ και Gram- βακτήρια) και προσκολλάται τόσο στις οδοντικές επιφάνειες όσο και στις προσθετικές εργασίες ( στεφάνες, γέφυρες, μερικές οδοντοστοιχίες).
Οι αποκαλυπτικοί παράγοντες βοηθάνε στον χρωματισμό και στην εντόπιση της οδοντικής πλάκας.
Δισκία τα οποία διαλύονται στο στόμα με τη βοήθεια του σάλιου και απελευθερώνουν χρωστικές, οι οποίες χρωματίζουν έντονα τα σημεία των δοντιών με οδοντική πλάκα. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε τις οδοντικές επιφάνειες, που χρειάζονται πιο εντατικό και προσεκτικό καθαρισμό.
Η χρήση αυτών των δισκίων διδάσκεται στους μικρούς ασθενείς και στους γονείς τους στο οδοντιατρείο και εφαρμόζεται εύκολα και με ασφάλεια στο σπίτι.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δισκία και διαλύματα (βασική φουξίνη σε διάλυμα 2% ή ερυθροσίνη), τα οποία μπορούν να χρωματίσουν διαφορετικά την παλαιότερη από την νεότερη οδοντική πλάκα, προσφέροντας καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα.
Πως χρησιμοποιούνται οι αποκαλυπτικοί παράγοντες:
-Μερικές σταγόνες του διαλύματος διαλύονται σε νερό και γίνεται ανακίνηση και ξέπλυμα για να καλυφθούν όλες οι οδοντικές επιφάνειες.
-Τα δισκία μασώνται για 30 μέχρι 60 δευτερόλεπτα και έπειτα ξεπλένονται στο στόμα.
Οι καθαρές οδοντικές επιφάνειες δεν απορροφούν τη χρωστική ουσία.
Οι περιοχές με σχετικά πρόσφατα σχηματισμένη οδοντική πλάκα εμφανίζουν ερυθρή απόχρωση, ενώ
η παλαιότερη και παχύτερη πλάκα, συνήθως στα ουλικά όρια και στις μεσοδόντιες επιφάνειες, χρωματίζεται με μπλε απόχρωση.
Οδηγίες για τη χρήση των αποκαλυπτικών παραγόντων:
-Ο τρόπος χρήσης των αποκαλυπτικών παραγόντων γίνεται μετά από εκπαίδευση του ασθενούς από τον οδοντίατρο, όπως και των τεχνικών απομάκρυνσής τους από το στόμα.
-Αποφεύγεται η χρήση τους σε δόντια με αποκαταστάσεις ( εμφράξεις σύνθετης ρητίνης), για το ενδεχόμενο μόνιμου χρωματισμού αυτών των υλικών.
Η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και της τροφής που έχει παραμείνει στα δόντια συνήθως ολοκληρώνεται με τη χρήση μόνο της οδοντόβουρτσας στις επιφάνειες των δοντιών.
Η σωστή, όμως, και ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή περιλαμβάνει περισσότερα μέσα καθαρισμού τα οποία είναι εξίσου απαραίτητα:
- Εκμάθηση της σωστής τεχνικής και εφαρμογής της οδοντόβουρτσας:
- Καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος, βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων, και ειδικών οδοντογλυφίδων.
- Καθαρισμός - βούρτσισμα της γλώσσας.
- Στοματικά διαλύματα.
- Χρήση αποκαλυπτικών παραγόντων για τον χρωματισμό της μικροβιακής πλάκας στα δόντια.
- Συσκευές στοματικών διακλυσμών για τον καθαρισμό των δοντιών με εκτόξευση νερού ή στοματικού διαλύματος.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των τροφών ανάμεσα στα δόντια, κάτω από τα ενδιάμεσα των γεφυρών, σε εμφυτεύματα και σε ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Αποτελούν μέρος της στοματικής υγιεινής στα σημεία εκείνα όπου οι κλασσικές οδοντόβουρτσες δεν μπορούν να εισχωρήσουν. Τα μεσοδόντια διαστήματα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα κατακράτησης οδοντικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια , ουλίτιδας και κακοσμίας του στόματος. Η στοματική υγιεινή θεωρείται ολοκληρωμένη όταν μετά το βούρτσισμα των δοντιών με την οδοντόβουρτσα, ακολουθήσει ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΩΝ
ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ
Αποτρύγωση: Είναι η διαδικασία απομάκρυνσης της τρυγίας από τα δόντια υπερουλικά και υποουλικά.
Γίνεται με ειδικές συσκευές υπερήχων (ultrasonic).
Ριζική Απόξεση: Είναι η αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και των φλεγμονωδών εναποθέσεων από την επιφάνεια των ριζών. Η διατήρηση της υγείας των περιοδοντικών ιστών,η έγκαιρη διάγνωση των νόσων του περιοδοντίου, η απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων που τις προκαλούν και η κατάλληλη θεραπεία τους , καθώς και η διδασκαλία και η εκμάθηση της σωστής στοματικής υγιεινής, αποτελούν το αντικείμενο της Περιοδοντολογίας και μια πρόκληση για τον σύγχρονο οδοντίατρο να εφαρμόσει κατάλληλα τις τεχνικές της Περιοδοντικής Θεραπείας.
Η λήψη των ενδοστοματικών ακτινογραφιών γίνεται με ψηφιακό σαρωτή.
Στεφάνη τοποθετημένη σε εμφύτευμα
Γέφυρα τοποθετημένη σε δύο εμφυτεύματα:
Μερική οδοντοστοιχία κάτω γνάθου στηριζόμενη σε δύο εμφυτεύματα:
Μερική οδοντοστοιχία κάτω γνάθου στηριζόμενη σε τέσσερα εμφυτεύματα:
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές μεταλλικές, κυρίως, κατασκευές τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά στις γνάθους, στη θέση των φυσικών δοντιών που χάνονται από οποιαδήποτε αιτία από τον οδοντικό φραγμό, αντικαθιστώντας,ουσιαστικά, τη ρίζα αυτών των δοντιών.
Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο (καθαρό τιτάνιο ή κράμα τιτανίου), καθώς και από κεραμικά υλικά όπως το οξείδιο του ζιρκονίου, όλα απόλυτα βιοσυμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στόχος της περιοδοντικής θεραπείας είναι να διευκολύνει την επανασυγκόλληση των υγιών ούλων στα δόντια, ώστε να μειώσει το οίδημα, το βάθος των σχισμών, τον κίνδυνο φλεγμονής, καθώς και να σταματήσει την πρόοδο της νόσου.
Η θεραπεία της αρχικής περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει οπωσδήποτε βαθύ καθαρισμό των δοντιών και ριζική απόξεση για να απομακρυνθεί πλήρως η αιτία της φλεγμονής, σε συνδυασμό πάντα με πολύ σχολαστική στοματική υγιεινή.
Στη μέτρια περιοδοντίτιδα, που είναι το κρισιμότερο στάδιο, αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση, η κατάσταση οδηγείται σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή με πιθανότερο αποτέλεσμα την απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών. Ακόμη όμως και αν αντιμετωπιστεί η πρόοδος της νόσου, οι βλάβες που έχει ήδη υποστεί το οστό είναι μη αναστρέψιμες, και μπορούν να διορθωθούν μόνο με εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές.
Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι το τελικό στάδιο της περιοδοντικής νόσου, που συνήθως συνιστάται η άμεση εξαγωγή του δοντιού, έτσι ώστε τουλάχιστον να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της μόλυνσης και η αποφυγή περαιτέρω καταστροφής των ιστών.